Sledujte nás
Search
Close this search box.

Zprávy

Komentář k vývoji na finančních trzích – Říjen 2017

Hlavní události:

  • Japonsko: premiér Shinzo Abe získal ve volbách ústavní většinu
  • ČR: volby suverénně vyhrálo hnutí ANO; inflace zrychluje

Komentář:

Hlavní akciové indexy v říjnu silně posílily. Dařilo se jak akciím v USA, které těží z očekávané daňové reformy připravované prezidentem Trumpem, tak také evropským akciím, které táhne vzhůru zlepšující se výkonnost evropských ekonomik. Vrásky investorům do evropských akcií tak nyní přidělává jen Katalánsko, které usiluje o nezávislost na Španělsku.

Z hlavních akciových indexů zaznamenal nejvyšší výkonnost japonský trh. Ve volbách jednoznačně zvítězil dosavadní premiér Shinzo Abe, který získal 2/3 křesel a má tak ústavní většinu. Výsledek voleb znamená zelenou pokračování jeho reforem, které se snaží podpořit dlouhá léta stagnující ekonomiku oslabováním jenu. Z toho těží japonské firmy, které jsou výrazně proexportně orientované, a to ve svém důsledku žene vzhůru japonské akcie.

V tuzemských parlamentních volbách suverénně zvítězilo hnutí ANO se ziskem téměř 30 % hlasů. Do parlamentu se dostalo rekordních 9 stran, z nichž však většina odmítla s hnutím ANO, vedeným Andrejem Babišem, spolupracovat. Prezidentem navržený premiér tak zřejmě bude mít problém získat pro svoji vládu podporu.

České ekonomice se v letošním roce velmi daří, ve druhém čtvrtletí vzrostlo meziročně HDP o +4,7 %. Spolu s nízkou nezaměstnaností a nízkými úrokovými sazbami ale vzniká tlak na růst cen, spotřebitelská inflace zrychlila meziročně již na +2,2 %. To je samozřejmě nebezpečné pro tradičně spořivou střední třídu, která využívá spořicí účty.

Škola investora:

Zrychlující inflace vždy nejvíce dopadá na střední třídu. Zatímco bohatí lidé investují do reálných aktiv, jako jsou akcie, nemovitosti nebo třeba zlato, střední třída nejčastěji spoří pomocí bankovních nástrojů, ať už to jsou spořicí účty nebo termínované vklady. Ty mají své místo v portfoliu, ale jen k tvorbě krátkodobé rezervy. Na dlouhodobé spoření jsou však velmi nevýhodné, protože na dlouhých časových řadách nedokáží porazit inflaci a ještě se z úroků odvádí 15% srážková daň.

Ve fázi ekonomického růstu obvykle zrychluje inflace a začíná výrazně porážet klasické spořicí nástroje (např. velmi používané ING Konto). V takové situaci ztrácí finanční majetek na své reálné hodnotě – klienti bank reálně prodělávají. Jak bylo již výše řečeno, to není problém u krátkodobé rezervy, jejímž cílem není zhodnotit prostředky, ale naopak snížit rizika pro případ nenadálých výdajů nebo krátkodobého výpadku příjmů. Ale u finančních prostředků vytvořených nad rámec finanční rezervy, které bude chtít klient spotřebovávat až za dlouhou dobu, to problém je. Než nechat prostředky zahálet a prohrávat s inflací, je lepší investovat je do reálných aktiv, která jsou před inflací dlouhodobě chráněna. Pamatujte totiž, že peněz je neomezený počet, ale reálných aktiv omezený. Na světě je jen určité množství úspěšných firem (akcie, podíly ve firmách), nemovitostí a také jen konečné množství zlata. Inteligentní investor tak nesleduje kolik má peněz, ale kolik má reálných aktiv!